Zes pijlers voor het succesvol werken aan onderwijskwaliteit

Home/Zes pijlers voor het succesvol werken aan onderwijskwaliteit
Zes pijlers voor het succesvol werken aan onderwijskwaliteit2019-09-13T13:28:51+02:00

Project omschrijving

Zes pijlers voor het succesvol werken aan onderwijskwaliteit

Auteurs: Patricia Brouwer & José Hermanussen (Expertisecentrum Beroepsonderwijs), Rob Vink (IVA Onderwijs), Jannet Doppenberg (Hogeschool van Amsterdam), Jef van den Hout (Eindhoven School of Education), Carlos van Kan (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)

I.s.m. Rob Hazelhoff (ROC van Twente), Piet Jan Kuipers & André Pierik (Rijn IJssel), Wim Diender & Louise van de Beerekamp (Deltion College), Marente Schnoing (MBO Utrecht), Maurice Koster (Helicon)

Publicatiedatum: mei 2019

NRO-project 405-15-621. Dit project is gefinancierd door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek

Zes pijlers voor het succesvol werken aan onderwijskwaliteit

Opleidingsteams in het mbo werken dagelijks aan de kwaliteit van hun onderwijs. Wat maakt dat teams hierin succesvol zijn? 6 cruciale factoren blijken van belang. Het onderzoeksrapport Samenwerken aan Onderwijskwaliteit, dat werd gefinancierd door Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek, kun je hier downloaden.

Hoewel opleidingsteams in het mbo ‘aan zet’ zijn, vinden zij het niet eenvoudig om verantwoordelijkheid te nemen voor (het verbeteren van) de onderwijskwaliteit. De vraag is hoe mbo-instellingen opleidingsteams beter kunnen ondersteunen bij het werken aan onderwijsverbetering. In dit praktijkgerichte onderzoek, dat werd opgezet en uitgevoerd door een consortium van mbo-instellingen en onderzoeksinstituten, werd nagegaan welke factoren van invloed zijn bij het samenwerken aan onderwijskwaliteit. Uit het onderzoek komt naar voren dat zes factoren hierbij van belang zijn: leiderschapsklimaat, ondersteunende afdelingen, samenwerkingscondities, kwaliteit van samenwerking, teameffectiviteit en ten slotte onderwijspraktijk. Deze factoren geven bestuurders en leidinggevenden in mbo-instellingen grip op wat ervoor zorgt dat het ene team optimaal functioneert en het andere team niet op gang wil komen.

Wil je inzichten uit onderzoek verbinden aan teamvraagstukken in jouw mbo-instelling? CINOP organiseert op 1 juli een netwerkbijeenkomst over teams en onderwijskwaliteit. Naast het delen van inzichten uit onderzoek ga je met onze ervaren consultants en collega leidinggevenden de inzichten vertalen naar een mogelijke aanpak voor het versterken van het (samen)werken in jouw teams. Geef je leiding aan teams in het mbo? Of ben je vanuit directie, HR of O&K betrokken? Dan ben je van harte welkom. Meer informatie over de bijeenkomst en aanmelden kan hier.

Download publicatie

Contact

Drs. José Hermanussen
Drs. José HermanussenSenior onderzoeker
06-10970839
Dr. Patricia Brouwer
Dr. Patricia BrouwerSenior onderzoeker
06-12235587

Gerelateerde publicaties

Naast deze studie zijn ook enkele essays opgesteld over de kennisinfrastructuur in Australië, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. José Hermanussen en Trudy Moerkamp hebben bovendien een afzonderlijke publicatie gemaakt over innovatie van werkprocessen bij de jeugdzorg, de politie en de gezondheidszorg. Deze studies zijn ontsloten via de website van ecbo.

2019-10-25T12:21:16+02:00

Een digitaal scholingsportal: stimulans voor de deelname aan LLO?

Een digitaal scholingsportal: stimulans voor de deelname aan LLO?

Nederlanders zijn enthousiast over het idee van een digitale portal over scholingsmogelijkheden, die van overheidswege wordt ingericht. Dat neemt niet weg dat voor een belangrijke groep mensen zo’n portal niet het beste instrument is om de deelname aan scholing dichterbij te brengen. Dit blijkt uit onderzoek dat ecbo en CentERdata hebben uitgevoerd in opdracht van het ministerie van OCW.
2019-09-13T13:28:51+02:00

Zes pijlers voor het succesvol werken aan onderwijskwaliteit

Zes pijlers voor het succesvol werken aan onderwijskwaliteit

Hoewel opleidingsteams in het mbo ‘aan zet’ zijn, vinden zij het niet eenvoudig om verantwoordelijkheid te nemen voor (het verbeteren van) de onderwijskwaliteit. De vraag is hoe mbo-instellingen opleidingsteams hierbij beter kunnen ondersteunen.

Gerelateerd nieuws

1009, 2019

Motiveren van laaggeletterden

By |10 september 2019|Categorieën: Mbo-organisatie|Label: , |Reacties uitgeschakeld voor Motiveren van laaggeletterden

Een literatuurstudie naar succesvolle interventies. In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen volwassenen moeite met taal en rekenen. Vanuit het actieprogramma Tel mee met Taal is een 2-jarig onderzoek uitgevoerd dat een bijdrage moet leveren aan het terugdringen van het aantal mensen met taal- en rekenvaardigheden onder basisniveau.

1607, 2019

Eerste rapportage Evaluatie en monitoring wet toelatingsrecht mbo

By |16 juli 2019|Categorieën: Mbo-organisatie|Label: , |Reacties uitgeschakeld voor Eerste rapportage Evaluatie en monitoring wet toelatingsrecht mbo

Vanaf 1 augustus 2017 is de wet ‘Vroegtijdige aanmelddatum en toelatingsrecht tot het mbo’ in werking getreden. De nieuwe wet introduceert een set maatregelen, waaronder de aanmelddatum van 1 april, voorschriften voor procedures en informatievoorziening, het toelatingsrecht voor aankomende studenten, voorwaarden waaronder dat toelatingsrecht geldt en het verplichte bindend studieadvies in het eerste jaar van de opleiding.

Gerelateerde bijeenkomsten

Heeft u een vraag aan ons?

[recaptcha]