Project omschrijving
Zelf-assessment
21ste-eeuwse docentvaardigheden
Auteur(s): | Pieter Baay, Andrea Klaeijsen, Annemarie Groot |
Publicatiedatum: | juni 2017 |
Wanneer het onderwijs meer aandacht gaat besteden aan 21ste-eeuwse vaardigheden, heeft dit gevolgen voor het curriculum en de rol van de docent. Ecbo heeft een zelf-assessment met geautomatiseerde terugkoppeling ontwikkeld voor docenten om individueel of op teamniveau hun 21ste-eeuwse docentvaardigheden in beeld te brengen.
Het instrument en de bijbehorende terugkoppeling kan helpen om als individu of team te reflecteren en te bepalen welke aspecten van het docentschap al voldoende zijn ontwikkeld en waar professionalisering eventueel wenselijk is.
Deze beknopte rapportage beschrijft de inhoud van het zelf-assessment en het ontwikkelproces dat eraan voorafgegaan is. Daarnaast geven de onderzoekers een visie op docentschap in de 21ste eeuw.
Op basis van literatuuronderzoek ontwikkelden zij een conceptueel model, met daarin pedagogisch-didactische aanpakken rondom 21ste-eeuwse vaardigheden. Dit model met daarin de onderscheiden clusters en onderstroom van 21ste-eeuwse vaardigheden vormden het vertrekpunt voor het formuleren van eindtermen voor het zelf-assessment.

Het zelf-assessment is niet statisch, maar wordt doorontwikkeld op basis van gebruikerservaringen en ontwikkelingen in het onderwijs. Wie meer wil weten over het gebruik van het instrument, of wie dit instrument wil inzetten in een professionaliseringstraject op team- of opleidingsniveau kan contact opnemen met de auteurs.
Onderzoeker(s)
Gerelateerde publicaties

De rekentoetsen voor leerlingen met ernstige rekenproblemen (ER)
De rekentoetsen voor leerlingen met ernstige rekenproblemen (ER)
Het einddoel van het rekenonderwijs is om leerlingen op te leiden zodat ze adequaat kunnen omgaan met rekenkundige informatie in het (vervolg)onderwijs en in het dagelijks leven. Met de invoering van de Wet referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen is in 2010 voor alle onderwijssectoren vastgelegd wat leerlingen minimaal moeten beheersen op het gebied van taal en rekenen.Slowscan ROC Friese Poort
21ste-eeuwse vaardigheden in het curriculum van ROC Friese Poort Zorg en Welzijn
De aandacht voor 21ste-eeuwse vaardigheden is de laatste jaren gegroeid. Vaardigheden als kritisch denken, samenwerken en ondernemendheid zijn helemaal niet nieuw, maar wel anders dan 50 jaar geleden. Deze vaardigheden worden belangrijker dankzij een veranderende arbeidsmarkt en samenleving.De waarde(n) van brede vorming
Het mbo introduceert op geheel eigen wijze de maatschappelijke dienstplicht uit het regeerakkoord. ROC Friese Poort experimenteert met Community Service Learning en onderzocht met expertisecentrum beroepsonderwijs (ecbo) de toepassing van brede vorming (Bildung) in het mbo. Hun onderwijs laat studenten een maatschappelijke dienst leveren en stimuleert zo de brede vorming van studenten. Daarbij reflecteren studenten vanuit een Bildungsdenken op wat ze doen, wie ze zijn en hoe ze in de wereld staan.