Annemarie Groot
Annemarie werkt sinds juni 2014 bij ecbo. Ze is afgestudeerd taalwetenschapper met expertise op het gebied van taalverwerving, onderwijs en inburgering. Annemarie heeft een achtergrond als consultant en heeft in die functie ruime ervaring opgedaan met onderzoek en advies voor overheden en mbo-instellingen op de thema’s inburgering, basisvaardigheden en examinering. Deze specifieke expertise zet ze bij ecbo in bij projecten rondom het thema kernvaardigheden en de onderkant van het mbo.
Expertisegebieden
- Kernvaardigheden
- Examinering
- Onderwijs en arbeidsmarkt
Publicaties
Doorlopende leerlijnen vmbo-mbo anno 2018
Doorlopende leerlijnen vmbo-mbo anno 2018
Dragen de doorlopende leerlijnen tussen vmbo en mbo bij aan het aantrekkelijker en doelmatiger maken van het beroepsonderwijs?
De rekentoetsen voor leerlingen met ernstige rekenproblemen (ER)
De rekentoetsen voor leerlingen met ernstige rekenproblemen (ER)
Het einddoel van het rekenonderwijs is om leerlingen op te leiden zodat ze adequaat kunnen
omgaan met rekenkundige informatie in het (vervolg)onderwijs en in het dagelijks leven. Met de
invoering van de Wet referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen is in 2010 voor alle
onderwijssectoren vastgelegd wat leerlingen minimaal moeten beheersen op het gebied van taal
en rekenen.
Zelf-assessment
21ste-eeuwse docentvaardigheden
Wanneer het onderwijs meer aandacht gaat besteden aan 21ste-eeuwse vaardigheden, heeft dit gevolgen voor het curriculum en de rol van de docent. Ecbo heeft een zelf-assessment met geautomatiseerde terugkoppeling ontwikkeld voor docenten om individueel of op teamniveau hun 21ste-eeuwse docentvaardigheden in beeld te brengen.
Werk hebben en werk houden in het mbo
Employability van onderwijsgevend personeel
Employability is het vermogen om werk te verkrijgen en/of te behouden. De employability van onderwijsgevenden in het mbo is iets lager dan gemiddeld in Nederland. Een hogere employability heeft een positief effect op de loopbaan. En employability wordt vooral bepaald door persoonsgebonden en in tweede instantie organisatiegebonden factoren, en minder door functiegebonden factoren.
Ervaren werkdruk in het mbo
Onderzoeksverslag
Er is recent veel aandacht voor werkdruk onder docenten; in onderzoek, beleid en in de media. Veelal gaat dit echter over het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs en blijft het mbo onderbelicht. Dit terwijl docenten in het mbo een hoge werkdruk ervaren, zoals blijkt uit het onderzoek naar medewerkerstevredenheid van de sector.
Preventie door interventie
Literatuurstudie naar lees-en schrijfachterstanden bij kinderen en jongeren
2,5 miljoen mensen in Nederland hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Een aantal dat nog steeds toeneemt. Naast de groep van laaggeletterde volwassenen bestaat er onder kinderen en jongeren een groep die ten opzichte van leeftijdsgenoten achterloopt in lees- en schrijfvaardigheden. Zij lopen risico om op te groeien tot laaggeletterde volwassene, wanneer deze achterstand niet ingehaald wordt. Het is belangrijk om dit te voorkomen. Deze (inter)nationale literatuurstudie, in opdracht van Stichting Lezen en Schrijven, geeft aanknopingspunten voor de preventie van deze laaggeletterden van de toekomst.
Monitor Vakmanschap- en technologieroutes
Tweede meting
Dit rapport schetst een beeld van experimenten met doorlopende leerlijnen in het vmbo en mbo die sinds het schooljaar 2014-2015 zijn gestart. Het gaat om doorlopende leerlijnen vanaf leerjaar 3 van het vmbo op niveau 2 en 3 in alle sectoren (vakmanschaproutes), op niveau 4 in de technieksector (technologieroute) en op niveau 4 in de overige sectoren (beroepsroutes). Gedurende de periode 2014-2022 hebben samenwerkingsverbanden van vmbo- en mbo-scholen experimenteerruimte om deze geïntegreerde leerlijnen vorm te geven.
Taalniveaus op het mbo
De leesvaardigheid van Nederlandse mbo’ers in (inter)nationaal perspectief
Deze publicatie gaat over de taalvaardigheid van mbo’ers en wat we daarover uit onderzoek weten. Hoe staat de taalvaardigheid van Nederlandse mbo’ers ervoor vergeleken met mbo’ers in andere landen en vergeleken met jongeren van andere opleidingsniveaus en in Nederland?
Toegankelijkheid mbo 2-opleidingen
Verkennend onderzoek
Vanuit het vmbo- en mbo-veld heeft de MBO Raad signalen ontvangen die erop wijzen dat mbo-instellingen leerlingen (hebben moeten) afwijzen voor een mbo 2-opleiding.
Laaggeletterdheid in kaart
Ontwikkeling van laaggeletterdheid in Nederland
Nederland is een van de rijkste landen van de wereld en heeft de ambitie om bij de wereldtop van de kenniseconomieën te horen. Maar geen top zonder solide basis, en zo’n 1,3 miljoen mensen tussen de 15 en 65 jaar in ons land kunnen niet goed lezen en schrijven.
Nieuws
Motiveren van laaggeletterden
Een literatuurstudie naar succesvolle interventies.
In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen volwassenen moeite met taal en rekenen. Vanuit het actieprogramma Tel mee met Taal is een 2-jarig onderzoek uitgevoerd dat een bijdrage moet leveren aan het terugdringen van het aantal mensen met taal- en rekenvaardigheden onder basisniveau.
Beste rekenidee 2018
Verslag van de preconferentie onderzoek in het mbo op de CvI conferentie in Leeuwarden
De BVMBO organiseert in 2018 in samenwerking met de uitgevers Malmberg (Rekenblokken), Instruct (GPS Rekenen) en Intraquest (Ff Leren Rekenen) de wedstrijd: Beste Rekenidee! Dit jaar is de opdracht om een beroepsgerichte motiverende rekenactiviteit in te sturen.
Op welke manier evalueert u voortgang in de mbo-klas?
Doe mee met het onderzoek!
Om doelgericht aan rekenen en Nederlands te kunnen werken is een inschatting van het niveau van de student nodig. Hoe doet u dit? Wat vindt u belangrijk?
Laaggeletterden centraal
Tweejarig onderzoek van Welten-instituut en ecbo
In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen volwassenen moeite met taal en rekenen. Vanuit het actieprogramma Tel mee met Taal is een 2-jarig onderzoek gestart dat een bijdrage moet leveren aan het terugdringen van het aantal mensen met taal- en rekenvaardigheden onder basisniveau.
Werkdruk: van knelpunten naar aanpakken
Workshop over werkdruk bij CvI-managementconferentie
Woensdag 5 april 2017 gaf ecbo een workshop over werkdruk in het mbo naar aanleiding van het recente ecbo-onderzoek naar ervaren werkdruk onder mbo-docenten.
Monitor Vakmanschap- en technologieroutes
Tweede meting
Dit rapport schetst een beeld van experimenten met doorlopende leerlijnen in het vmbo en mbo die sinds het schooljaar 2014-2015 zijn gestart. Het gaat om doorlopende leerlijnen vanaf leerjaar 3 van het vmbo op niveau 2 en 3 in alle sectoren (vakmanschaproutes), op niveau 4 in de technieksector (technologieroute) en op niveau 4 in de overige sectoren (beroepsroutes). Gedurende de periode 2014-2022 hebben samenwerkingsverbanden van vmbo- en mbo-scholen experimenteerruimte om deze geïntegreerde leerlijnen vorm te geven.
Interview met ecbo-onderzoeker Rozemarijn van Toly
Over een onderzoek naar de ervaren werkdruk van docenten in het mbo
We hebben ecbo-onderzoeker Rozemarijn van Toly een aantal vragen gesteld over het onderzoek ‘Ervaren werkdruk in het mbo’ dat ecbo recentelijk heeft afgerond.
Gezocht: Docenten en begeleiders
Wat vind jij van Oefenen.nl? Deel je ervaring!
Oefenen.nl wil graag meer weten over de wijze waarop begeleiders en docenten materialen van Oefenen.nl (zoals Klik & Tik en Lees & Schrijf!) inzetten. Informatie hierover helpt de dienstverlening van Oefenen.nl beter af te stemmen op de behoeften van deze begeleiders en docenten.
Onderzoek examen rekenen ER
Oproep voor rekendocenten en rekencoördinatoren
In opdracht van het College voor Toetsen en Examens doen het Kohnstamm Instituut, de Universiteit Utrecht en ecbo onderzoek naar het rekenexamen ER voor studenten met ernstige rekenproblemen.
Onderzoek naar werkdruk in het mbo
In hoeverre ervaren mbo-docenten werkdruk?
In de media is veel aandacht voor werkdruk onder docenten. Vaak gaat dit over het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs en blijft het mbo onderbelicht.
Onderzoek ER-examens: doe mee!
Over examens voor studenten met ernstige rekenproblemen
In opdracht van het College voor Toetsen en Examens doen het Kohnstamm Instituut, de Universiteit Utrecht en ecbo onderzoek naar het rekenexamen ER voor studenten met ernstige rekenproblemen (ER).