Workshop over werkdruk bij CvI-managementconferentie

Woensdag 5 april 2017 gaf ecbo een workshop over werkdruk in het mbo naar aanleiding van het recente ecbo-onderzoek naar ervaren werkdruk onder mbo-docenten.

 

Werkdruk: van knelpunten naar aanpakken

Voor zo’n zestig bezoekers van de CvI-Managementconferentie ‘Droom en Daad verbinden’ is de oplossing van werkdruk een stap dichterbij. Woensdag 5 april 2017 gaven onderzoekers van ecbo een workshop over werkdruk in het mbo naar aanleiding van hun recente onderzoek naar ervaren werkdruk onder mbo-docenten. Na een presentatie over het onderzoek gingen de bezoekers constructief met elkaar in gesprek, vanuit de centrale vraag: wat kan ieder vanuit de eigen rol doen om de ervaren werkdruk te verminderen? Deze vraag is relevant aangezien in het onderzoek 74,3% van de 973 mbo-docenten aangaf de werkdruk hoog te vinden.

taartdiagram ervaren werkdruk

Docenten, opleidingsmanagers, beleidsmedewerkers en bestuurders gingen tijdens de workshop het gesprek aan en zochten samen naar oplossingen om de werkdruk die ervaren wordt te verlagen. Deze gesprekken leidden tot verrassende ideeën. Voorbeelden van deze oplossingen zijn:

  • het verdelen van taken in een team op basis van affiniteit, om zo het werkplezier te verhogen;
  • leidinggevenden en ondersteunende diensten ondersteunen en faciliteren de teams en teamleden doelgericht;
  • het uitzetten van een wedstrijd met de opdracht: wie heeft de beste oplossing om de werkdruk op onze instelling te verlagen?

Wat zijn oplossingen die voor uw instelling of team werken? Laat het ons weten via info@refernet.nl of praat mee via Twitter @ecbo_signaal.

Heeft u interesse in een workshop of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam:

Contact over dit onderwerp

Rozemarijn van Toly MSc
Rozemarijn van Toly MScOnderzoeker
06-10970967
Annemarie Groot, MA
Annemarie Groot, MAOnderzoeker
06-12127678
Dr. Andrea Klaeijsen
Dr. Andrea KlaeijsenOnderzoeker
06-13221935
Dr. Patricia Brouwer
Dr. Patricia BrouwerSenior onderzoeker
06-12235587