Column Rob Martens uit Dimensies 26 (oktober 2016)

Bedrijfsleven en onderwijs werken samen, ook in het mbo: Centre of Expertise, Centrum voor Innovatief Vakmanschap of een publiek-private samenwerking uit het Regionaal investeringsfonds. Lovenswaardig allemaal. Maar toch. Soms is publiek-private samenwerking ook schimmig, met ronkende terminologie die het moeilijk maakt te volgen wiens belang precies gediend wordt en met vreemde aannames zoals: bèta is beter dan alfa; bedrijfsleven is innovatiever dan publieke sector, ambtenaren zijn niet productief en alleen ingenieurs laten de economie groeien.

Prof. Rob Martens

Ik ben zeer voor samenwerking tussen mbo en bedrijfsleven, van mij mag het zelfs nog meer. Maar ik schrik van constructies en belangen die niet goed te doorgronden zijn. Tussen 1938 en 1994 kenden we een Nationaal Spoorwegbedrijf. Daarna vond men het moderner de overheid op afstand te zetten. Juridische constructies en belangen weden ondoorgrondelijk. Het ‘staatbedrijf’ NS ging lobbyen, frauderen bij aanbestedingen, werd beschuldigd van belastingontduiking en reizigers ervoeren dat alles omlaag ging behalve de prijzen, terwijl bij stationsomroepen de eerlijke en duidelijke term ‘vertraging’ consequent verzwegen werd. In 1949 reisde je in bijna dezelfde tijd van Maastricht naar Amsterdam als nu, vanuit Enschede was je er zelfs 1 minuut sneller dan nu.

Ook wat dichter bij het onderwijs brengt de publiek-private samenwerking niet alleen maar zegeningen. Berucht is de farmaceutische industrie. Met gemeenschapsgeld bedenken wetenschappers aan universiteiten nieuwe medicijnen, de industrie verwerft het octrooi en beurt vervolgens de hoofdprijs. Meestal gaat dat stiekem en is (strafrechtelijk) onderzoek of onderzoeksjournalistiek nodig om de ondoorzichtig gemaakte puzzel te ontwarren.

Moraal: wanneer de publieke sector gaat samenwerken met de private is dat prima, maar transparantie is de allereerste voorwaarde. De essentie van de private sector is namelijk dat ze meestal geld aan je wil verdienen. En daarom geldt, net als bij banken: teken niets tot je het helemaal begrijpt.

Contact over dit onderwerp

Rob Martens
Rob MartensProf. Rob Martens
06-11013210